Jag har varit på besök i Lund i några dagar. Mer om mexikansk frukost och svärmors goda grova bröd enligt LCHF-recept vid ett senare tillfälle. Idag vill jag dela med mig av mitt recept på en snabb och smakrik marinad nu när grillsäsongen har börjat.
Till 800 gram oxfilé använde jag:
0.5 dl kallpressad rapsolja
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk kinesisk soja
saften av 1/3 citron
skalet av 1/2 citron
1 tsk chipotlepasta
2 kvistar färsk rosmarin
salt och peppar
Plocka kvistarna med rosmarin och hacka fint. Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Häll i en plastpåse och tillsätt tjocka skivor av köttet. Knyt en knut och arbeta in marinaden i köttet. Låt ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter. Gärna längre. Färdigt att grilla!
I fredags när vi premiärgrillade gjorde jag det enkelt för mig och serverade köttet med coleslaw, chilibearnaise, en blandad sallad och några små tomater.